EFECTELE SOARELUI ASUPRA PIELII

 

Cauza majoră a ridurilor, îmbătrânirii premature a pielii, melasmei, decolorării pielii, uscării excesive şi a cancerului de piele este soarele şi cu cât înaintăm în vârstă cu atât se văd mai mult efectele nocive ale soarelui.

Înainte să învăţăm cum să ne protejăm de soare o să vă explic ce impact are el asupra pielii noastre. Este evident că într-o zi însorită razele solare sunt prezente, dar şi într-o zi noroasă, când soarele nu se vede, razele solare sunt prezente şi sunt dăunătoare.
 Razele soarelui sunt compuse din IR (infrared) care au rolul important de a încălzi şi lumina Pământul şi UVR (ultraviolete) care au rol important pentru piele şi ochi. În ultimul timp aceste ultraviolete sunt tot mai puternice, atât de puternice încât au devenit nocive, fiind cauza numărul unu a cancerului de piele (împreună cu poluarea şi fumatul). Expunerea la soare neprotejaţi, sau şi mai rău, folosirea diferitelor aparaturi care imită razele soarelui (lămpi cu ultraviolete, solar, etc) este egală cu expunerea la un mediu toxic.

Ultravioletele (UVR) se împart în 3 lungimi de undă: UVA, UVB şi UVC.

În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa Pământului (atâta timp cât stratul de ozon rămâne intact). UVB sunt filtrate într-o anumită măsură de ozon, dar multe ajung pe Pamânt, iar UVA nu sunt filtrate deloc.

Radiaţiile UVB sunt cele care provoacă arsuri şi au capacitatea de a deteriora pielea instantaneu (deşi nu se vede uneori), modifică structura genetică a pielii cauzând mutaţii şi generează modele de creştere anormale a celulelor.

Radiaţiile UVA sunt radiaţiile tăcute, nu se simt, dar sunt omniprezente, iar reacţia alergică a pielii datorită contactului cu ele este hiper-pigmentarea (sau bronzul cum o numesc unii). Oricât de atractivă vi se pare pielea bronzată trebuie să fiţi conştienţi de faptul că acesta este o reacţie a pielii la un iritant şi că distrugerea pielii are loc chiar dacă nu se vede pe moment.

Chiar dacă radiaţiile UVB sunt mult mai puternice decât cele UVA, cele UVA sunt mai periculoase cantitativ pentru piele pentru că Pământul este bombardat cu de 100 de ori mai multe UVA. În combinaţie, aceste două tipuri de radiaţii pot cauza cancer de piele, cataractă, alte probleme ale ochilor, scăderea sistemului imunitar al corpului şi pielii. Neprotejarea de soare sau expunerea prelungită la soare chiar şi cu protecţie solară face ca stratul superior al pielii să devină mai gros, să apară riduri, decolorări, hiper-pigmentări, în timp ce straturile inferioare ale pielii sunt distruse încet, dar sigur, cauzând ridurile profunde şi spargerea capilarelor.

Dintre cele două tipuri de radiaţii UVA pătrunde şi prin sticlă, nici măcar în maşină sau în casă în faţa unei ferestre nu sunteţi protejaţi de soare.