Topul alimentelor dupa capacitatea antioxidanta si culoarea lor
Cei mai buni antioxidanti sunt in alimentele de culoare inchisa
Capacitatea antioxidanta a alimentelor este exprimata in unitati ORAC ( Capacitatea de Absorbtie a Radicalilor de Oxigen ) , care au fost dezvoltate de National Institute on Aging din cadrul National Institutes of Health (NIH) , SUA.
Tabelul de mai jos listeaza diverse fructe, legume,seminte,bauturi si condimente in functie de scorul ORAC; in acelasi timp se prezinta si culoarea asociata acestora ( rosu,portocaliu,galben,verde, albastru-violet si alb ).
Trebuie precizat ca mediiile valorilor ORAC ale alimentelor pe culori sunt : ROSU ... 10342 , PORTOCALIU ... 1092 , GALBEN ... 4980 ,VERDE ... 3230 ,ALBASTRU-VIOLET ... 18913, ALB ... 3009 .
Acestea sugereaza ca cele mai eficace alimente sunt cele albastru-violet si rosii care se poate spune ca sunt de 3-6 ori mai antioxidante decat cele de alte culori. Cu alte cuvinte ...mancati alimentele de culoare inchisa : negru,violet,albastru sau rosu intens .