Topul alimentelor dupa capacitatea antioxidanta si culoarea lor

Cei mai buni antioxidanti sunt in alimentele de culoare inchisa

Capacitatea antioxidanta a alimentelor este exprimata in unitati ORAC   ( Capacitatea de Absorbtie a Radicalilor de Oxigen ) , care au fost dezvoltate de National Institute on Aging din cadrul  National Institutes of Health (NIH) , SUA.

 

Tabelul de mai jos listeaza diverse fructe, legume,seminte,bauturi si condimente in functie de scorul ORAC; in acelasi timp se prezinta si culoarea asociata  acestora ( rosu,portocaliu,galben,verde, albastru-violet si alb ).

Trebuie precizat ca mediiile  valorilor ORAC ale alimentelor pe culori sunt  :   ROSU ...  10342 , PORTOCALIU  ... 1092 , GALBEN ... 4980 ,VERDE ...  3230 ,ALBASTRU-VIOLET ... 18913, ALB ...  3009  . 

Acestea sugereaza ca cele mai eficace alimente sunt  cele albastru-violet si  rosii care se poate spune ca sunt de  3-6 ori mai antioxidante decat cele de alte culori. Cu alte cuvinte ...mancati alimentele de culoare inchisa : negru,violet,albastru sau rosu intens .